رئیس سازمان حفظ نباتات کشور گفت: ما به دنبال تکنولوژی و روشهای جدید مبارزه با آفات هستیم و قطعا استارتاپها و شرکتهای دانشبنیان میتوانند در این زمینه به ما کمک کنند.
به گزارش پایگاه خبری شاخص اقتصاد به نقل از سایت اطلاع رسانی وزارت جهاد کشاورزی، کیخسرو چنگلوایی مشاور وزیر و رئیس سازمان حفظ نباتات کشور در رابطه با اهمیت امنیت غذایی در دنیا اظهار کرد: بحث امنیت غذایی یکی از مهمترین مشکلاتی است که دنیا با آن دست به گریبان است و همه دولتها از آن به عنوان یکی از مهمترین دغدغههایشان نام میبرند.
وی افزود: وضعیت در دنیا بسیار شکننده است، دو میلیارد نفر از گرسنگی حاد رنج میبرند، یک میلیارد نفر دچار سوءتغذیه بوده و ۲۵ درصد از کودکان متولد شده رشد کافی پیدا نمیکنند، همچنین حدود ۳۴ درصد از کشورها، درآمد کمتر از یک دلار در روز دارند و قاعدتا نمیتوانند غذای موردنیازشان را تامین کنند.
چنگلوایی با اشاره به افزایش روزافزون جمعیت در جهان خاطرنشان کرد: پیشبینی میشود تا سال ۲۰۵۰ جمعیت جهان به ۹.۶ میلیارد نفر برسد یعنی حداقل ۷۰ درصد بیش از امروز باید غذا مصرف شود.
وی افزود: به تعبیر دیگر، در طول ۳۰ سال آینده صنایع غذایی وابسته به بخش کشاورزی به اندازه ۱۰ هزار سال گذشته باید غذا تولید کنند که با توجه به به محدودیتهای عوامل تولید مانند آب، خاک، اراضی مستقل، تغییرات مستمر اقلیمی که اتفاق میافتد، خشکسالی و سیل، بخش عمدهای از تولیدات را دستخوش خسارت میکند.
رئیس سازمان حفظ نباتات کشور در رابطه با توزیع نامتوازن نهادههای تولید تصریح کرد: ۲.۵ درصد از مجموع آبهای دنیا، شیرین است اما توزیعش نامتناسب است و اراضی مستعد کشاورزی هم در دنیا توزیع درستی ندارد و معمولا جاهایی که تراکم جمعیت بیشتر است سرانه زمین کمتر است و کیفیت اراضی مناسب نیست.
وی ادامه داد: تغییر کاربری و فرسایش سالانه میزان اراضی کشاورزی را در دنیا و به تبع آن در کشور ما را کاهش میدهد.
رئیس سازمان حفظ نباتات کشور عنوان کرد: نکته دیگری که به عنوان یکی از چالشهای تولید و تامین غذا میتوانیم اشاره کنیم این است که در برخی از کشورها، بخشی از مواد غذایی برای غیر از مصرف انسانی – مثل تولید سوختهای زیستی و بیواتانول – صرف میشود.
وی با اشاره به این که عامل تاثیرگذار بر تولیدات کشاورزی، خسارتی است که توسط عوامل خسارتزا وارد میشود، بیان کرد: این عوامل خسارتزا سالانه معادل ۳۵ درصد از تولیدات کشاورزی را دستخوش خسارت میکنند و برآورد شده که در دنیا میزان ارزش آن حدود ۵۱۵ میلیارد دلار است.
چنگلوایی ادامه داد: اگر بخواهیم به این عوامل در کشور خودمان اشاره کنیم، بیش از ۶۰۰ عامل وجود دارد که میتواند به محصولات کشاورزی ما در مراحل مختلف خسارت وارد کند که ۵۰ درصد عوامل حشرات مضر، ۲۷ درصد بیمارگرها و ۲۳ درصد علفهای هرز هستند که به طور متوسط بیش از ۳۵ درصد به محصولات کشاورزی خسارت وارد میکنند.
وی افزود: شدت و میزان خسارت، با توجه به نوع محصول زراعی یا باغی متفاوت است، به طوری که این پتانسیل وجود دارد که عوامل خسارتزا تا ۷۸ درصد تولید درختان میوه، در سبزیجات ۵۵ درصد و در غلات ۳۲ درصد از محصول را از بین ببرند.
رئیس سازمان حفظ نباتات کشور ادامه داد: اگر بخواهیم باز هم جزئیتر و محصولی نگاه کنیم، در محصولات زراعی مهم مثل پنبه تا ۸۲ درصد امکان خسارت وجود دارد، این عدد در برنج ۷۷ درصد، سیبزمینی ۷۵ درصد، ذرت ۶۸ درصد، سویا ۶۰ درصد و گندم ۶۰ درصد است؛ البته این ظرفیت خسارت است نه اینکه سالانه این خسارت وارد میشود.
وی با تأکید بر این که اگر سازمان حفظ نباتات و در کنار آن بحث اعمال ضوابط قرنطینهای صورت نگیرد، امکان دارد سالانه از مجموع ۱۲۴ میلیون تن تولیدی کشور، ۳۷ تا ۴۰ میلیون تن را از دست بدهیم، خاطرنشان کرد: اما اگر به موقع مبارزه کنیم و این مبارزه به صورت مفید و قاطع باشد، از ۳۷ درصد خسارت وارده، میتوانیم ۳۰ درصد آن را مدیریت کرده و از خسارت وزنی و ریالی جلوگیری کنیم.