دوره آموزشی تثبیت زنجیره تامین در عصر کرونا به صورت وبینار با سخنرانی آرش شاهین عضو هیات علمی دانشگاه اصفهان در اتاق بازرگانی اصفهان برگزار شد.
به گزارش پایگاه خبری شاخص اقتصاد،استاد مدیریت دانشگاه اصفهان با بیان تعاریف ریسک در زنجیره تامین، ریسک را تهدیدی عنوان کرد که باعث اختلال در مدیریت زنجیره تامین می شود.
وی افزود: ریسک در زنجیره تامین به دلایل عدم قطعیت در تامین و تقاضا،جهانی شدن، کوتاه شدن چرخه عمر محصولات و تکنولوژی و افزایش برون سپاری اهمیت پیدا می کند.
وی تشریح کرد: مدیریت ریسک زنجیره تامین یک فعالیت مدیریتی به منظور شناسایی و کنترل ریسک ها برای زنجیره تامین از طریق رویکرد همکارانه در میان اعضا برای کاهش آسیب پذیری زنجیره تامین است. به عبارت بهتر هدف مدیریت ریسک حمایت از کسب و کار در مقابل رویدادهای ناسازگار و تاثیرات آن ها است.
وی افزود: ریسک های زنجیره تامین شامل گروه های اختلالات مانند حوادث طبیعی،تاخیرات مانند رویه ترخیص گمرک،ریسک سیستم ها مانند فقدان یکپارچگی اطلاعاتی در شبکه تامین،ریسک پیش بینی مانند نوسانات تقاضا،ریسک تدارکات یا تامین مانند ریسک نرخ تبادل ارز یا عدم انعطاف تامین مالی،ریسک مشتریان مانند قدرت مالی مشتریان،ریسک موجودی مانند هزینه نگهداری موجودی،ریسک ظرفیت مانند هزینه ظرفیت،ریسک تولید (فرآیند) هزینه بالای تولید یا تغیرات طراحی،ریسک منطقه ای؛ بی ثباتی منطقه،ریسک حمل و نقل؛ هزینه های بالاتر حمل و نقل بر اساس نوع حمل و نقل و ریسک دارایی های مجازی: مانند برونسپاری یا بازریابی جهانی است .
وی با توجه به شرایط همه گیری بیماری کرونا بیان داشت: طراحی مناسب و خوب زنجیره تامین نقش مهمی در کاهش ریسک ایفا می کند که تعدد تامین کنندگان در چنین شرایطی باعث کاهش ریسک قطع ارتباط با یک تامین کننده می شود.
وی راهکارهای کنترل تثبیت زنجیره تامین را شامل مدیریت امنیت زنجیره تامین،ذخایر و سرمایه های پشتیبان،موجودی های مواد استراتژیک،تنوع بازار و برون سپاری،انعطاف پذیری و مدولارسازی خطوط تولید،ذخیره اطمینان موجودی و شناوری زمان،ظرفیت های پشتیبان زنجیره تامین و هماهنگی، نظارت و مدیریت رویدادها در زنجیره تامین برشمرد.
وی تاب آوری را گذار از آسیب پذیری زنجیره تامین به توانایی زنجیره تامین تعریف کرد و گفت:عوامل آسیب پذیری زنجیره تامین شامل اغتشاش در فرآیند تولید مانند تغییرات سطح تولید که کنترل خط تولید را مختل می کند.
شاهین خاطر نشان کرد:تهدید های عمدی مانند حملات با هدف توقف عملیات است که در طبقه بندی های تهدیدهایی مانند تروریسیم و سرقت طبقه بندی می شوند.فشارهای بیرونی مانند بحث های فشارهای خارجی، تغییرات سیاسی، تغییرات زیست محیطی، نوسانات ارزی ،محدودیت های در منابع،حساسیت زنجیره تامین،میزان وابستگی به سایر حلقه های زنجیره تامین و توقف در فرآیندهای تامین کننده ها و مشتریان پیش روی بنگاه های اقتصادی است.
وی خاطر نشان کرد:برای اندازه گیری میزان تاب آوری با کمک پرسشنامه لیکرت میزان توانایی را میانگین می گیریم و از میزان آسیب پذیری کم می کنیم با عدد ۴ جمع کرده و آن را بر هشت تقسیم خواهیم کرد. پاسخ همان میزان تاب آوری است که وضعیت کسب و کار را در نمودار توانایی – آسیب پذیری نشان خواهد داد.
وی تصریح کرد: در شرایط همه گیری بیماری کرونا، بیش از تاب آوری به دوام پذیری در زنجیره تامین نیاز خواهیم داشت. چراکه دوام پذیری آمیخته ای از مباحث مدیریتی در زنجیره تامین است. لذا برای مدیریت ریسک زنجیره تامین باید به استراتژی های تثبیت، استوار سازی، تاب آوری و دوام پذیری توجه داشته باشیم.