رشد تجارت الکترونیک؛ اقتصاد تجاری، نیازها و رفتار مصرف کننده را تغییر داده است

شیوع ویروس کرونا علاوه بر خسارات مالی و جانی  که روی دست کشورها گذاشت، تاثیر مثبتی بر توسعه و همه گیر شدن  ارتباطات مجازی ایجاد کرد.برگزاری جلسات مجازی،وبینارها،آموزش از راه دور و دورکاری در منزل از پیامدهای جهانی شدن این ویروس به شمار می آید.در این راستا بستر تعاملات تجاری از دیدارهای فیزیکی  و نشست های رو در رو به فضای مجازی نقل مکان کرد.همچنین خرید های اینترنتی در زندگی روزمره ایرانیان سرعت بیشتری گرفت و  سایت های خرید اینترنتی به صورت خرده فروشی و عمده فروشی توجه بیشتر تولیدکنندگان و بازرگانان را به خود جلب کرد.زودل به عنوان سایت عمده فروشی آنلاین گامی استوار در توسعه تجارت الکترونیک برداشته است.این سایت با ارایه خدمت ویژه به تولیدکنندگان زمینه خرید و فروش آنلاین را به سهولت در اختیار فعالان اقتصادی قرار داده است. پایگاه خبری شاخص اقتصاد با نیما تهرانی مدیر این سایت به گفتگو پیرامون جایگاه سایت های عمده فروشی انلاین نشست.

دسته بندی سایت هایی که بصورت عمده فروشی در بازار ایران کار می کنند به چه صورت است و حجم فروش آنها و حجم جابجایی کالاهای آنها به چه میزان است؟

با توجه به نقش مثبت اینترنت و تجارت الکترونیک در زندگی شخصی و اجتماعی، چند سالی هست که کسب و کارهای سنتی هم در ایران به سمت فروش اینترنتی محصولات خود روی آورده اند. هرچند که هنوز ۷ تا ۸ درصد صنعت خرده فروشی ایران بصورت آنلاین اتفاق می افتد و مابقی آن بصورت تجارت سنتی اداره می شود ولی نشان دهنده اندازه بازار برای هر دو بخش است که بتوانند از این فرصت استفاده نمایند.

قبل از اینکه بخواهم به دسته بندی سایت های عمده فروشی در ایران اشاره کنم، آن چیزی که بنظرم مهم است تعریف واحد و فهم مشترک از عمده فروشی است که خیلی در چند مورد پلتفرم های موجود در ایران برای بخش بازار یا مشتریان آنها بعنوان خریدار شفاف نیست. آیا منظور تجارت B2B است یا فروش از یک حد بیشتر (تعدادی) کالا که می تواند خریدار شخصی داشته باشد یا فروش کالاهایی که بصورت فله فروخته می شود؟ تعریف ما از عمده فروشی درزودل، حجم تعدادی کالا با قیمت های عمده بطور مستقیم از تولیدکننده یا شرکت های پخش می باشد.

دسته بندی های سایت های عمده فروشی در ایران در بخش دیجیتال و ماشین آلات صنعتی و محصولات غذایی می باشد و حجم دقیقی از کالاهای مبادله شده در آنها وجود ندارد.

ضرورتی که واحدهای تولیدی یا بنگاه های بازرگانی و شرکت های اقتصادی بخواهند از این سایت ها استفاده نمایند بر چه مبنایی هست و چه ضرورتی هست که از این سایت ها استفاده نمایند؟  

استفاده یک بنگاه اقتصادی اعم از تولیدکننده، توزیع کننده یا خدمت دهنده از پلتفرم های آنلاین می تواند مزایایی زیادی داشته باشد و در شرایط سخت اقتصادی موجود به بقاء آنها در این بازار رقابتی کمک نماید. بطور کلی از مهمترین مزیت های استفاده شرکت ها از پلتفرم های آنلاین می توان به موارد زیر اشاره نمود:

  1. دسترسی به بازاری بزرگتر و مشتریان بیشتر (هم در داخل کشور و هم با هدف صادرات)
  2. کاهش هزینه های بازاریابی، فروش، تحقیق و توسعه
  3. فعالیت در یک محیط تجاری امن و مطئن و کاهش ریسک های تجاری

با توجه به اینکه تجارت الکترونیک در فضای اقتصاد بین الملل نقش بسیار کلیدی را ایفا می کند و بسیاری از حجم تجارت ها از طریق این سامانه ها انجام می گیرد جایگاه ایران را در کجا می دانید و به نظر شما چه فرصت هایی برای بازرگانان ایرانی هم برای بازارهای داخلی و هم برای بازارهای خارجی از طریق این سامانه می تواند فراهم شود؟

سهم تجارت الکترونیک ایران ۱۰ درصد تولید ناخالص داخلی را تشکیل می دهد و طی سنوات گذشته و از منظر شاخص هایی مانند ضریب نفوذ موبایل (۱۴۲%)، ضریب گوشی تلفن هوشمند (۳۶%)، ضریب نفوذ اینترنت (۷۸%)، تعداد کاربران اینترنت موبایل (۶۲ میلیون) رشد بسیار زیادی را در میان کشورهای منطقه داشته است و بسیار نزدیک به کشور ترکیه می باشد.   

در ارتباط با فرصت هایی که تجارت الکترونیک برای شرکت های ایرانی ایجاد می کند در سوال قبلی به آن پاسخ دادیم ولی آن چه بیشتر حایز اهمیت است این که ما بتوانیم شرکت های مایکرو و کوچک و متوسط را دیجیتال کنیم  و بصورت فرا مرزی پا به عرصه صادرات بگذارند . کاری که پلتفرم های بزرگی همانند علی بابا ۲۰ سال پیش این کار را در چین آغاز کردند  و کماکان تمرکز آنها بر روی توانمندسازی کسب و کارهای کوچک است. در حال حاضر با توجه به ارزش ریال به نسبت ارزهای خارجی فرصت خوبی برای کالاهای ایرانی است که بتوان با رقابی خود در منطقه رقابت کنند و محصولات خود را صادر و چنانچه موانع و مشکلات صادراتی از یک طرف و تحریم ها از سمت دیگر مرتفع گردد این فرصت به مراتب بزرگتر خواهد بود.

چالش جدی که سایت هایی مثل زودل با توجه به اینکه یک سایت عمده فروش هستین و بصورت B2B کار می کنید چه هست و راهکارهایی که بتوان این چالش ها را برطرف نمود چیست؟  

بخشی از چالش ها مربوط به فضای اکوسیستم استارتاپی ایران است مثل فقدان صندوق های سرمایه گذاری حرفه ای  و چابک، دسترسی به زیرساخت های فنی مناسب، محدودیت های قانونی، تغییرات و صدور خلق الساعه قوانین و دسترسی به نیروی کار متخصص علی الخصوص در حوزه فنی به دلیل مهاجرت به خارج از کشور و بخشی مربوط به کسب و کار است که بعنوان یک پلتفرم عمده فروشی آنلاین تغییر نگرش سنتی بازار و این نوع کسب و کارها که تاکنون بصورت فیزیکی نیازهای خرید خود را برطرف می کردند نیازمند آموزش مدوام به منظور این شیفت به سمت تجارت آنلاین است. نگه داشتن قیمت های مناسب با توجه به نوسانات در بازار نیز، از دیگر چالش های مارکت پلیس(market place) است.این نوع کسب و کارها نیز همانند خیلی از فعالیت های اقتصادی دیگر مشکلات خاص خود را دارد بماند که ما در یک شرایط خاص اقتصادی در کشور بسر می بریم که برای اهدافی که تعیین کردیم ناچار به حرکت به سمت جلو هستیم.

نقش دولت و وزارت ارتباطات در این زمینه چیست؟ زیرساخت های اینترنت پاسخگوی نیاز شما هست؟   

 نقش وزارت ارتباطات و رگولاتری در حمایت از کسب و کارها بسیار مهم است. از زمان شروع کرونا هم وزارت ارتباطات با همکاری معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری با راه اندازی چندین سامانه مختلف مانند طرح ایران نوآفرین و طرح غزال جهت توانمندسازی کسب و کارها خصوصا کسب و کارهای آسیب دیده از کرونا حمایت هایی را آغاز کردند که این در نوع خود قدم مثبتی است ولی ولی این حمایت ها باید ادامه دار باشد و نیاز به پیگیری تا حصول نتیجه دارد. درغیر اینصورت اگر اکتفا به راه اندازی یک وب سایت نماییم و شرکت ها نتوانند به دلایل مختلف از خدمات آن بسته حمایتی استفاده نمایند صرفا در حد شعار و طرح باقی خواهد ماند. با توجه به حضور اینترنت نسل ۵ در دنیا، ایران هم طبق گفته های وزیر محترم ارتباطات مقدمات آن را فراهم کرده است تا با نصب در اولین منطقه بتوانند در آینده مناطق دیگری را نیز تحت پوشش ایترنت نسل جدید قرار دهند که این امر نیاز جدی کسب و کارهای آنلاین و مشتریان آن ها را در نقاط مختلف کشور برطرف می کند.

با چه چالش هایی برای حمل و نقل کالاها و ارسال و پست کالاها با آن روبرو هستید و چه راهکارهایی برای حل این مسایل پیشنهاد می کنید؟

مقوله لجستیک و حمل و نقل و یکپارچه شدن آنها با پلتفرم های تجارت الکترونیک در همه جای دنیا بحث داغ این روزهای کرونایی است. رشد تجارت الکترونیک، اقتصاد تجاری و نیازها و رفتار مصرف کننده را تغییر داده است. مشتری انتظار دارد کالای سفارش گذاشته شده خود را با کمترین هزینه حمل و در سریع ترین زمان دریافت نماید. طی سالیان گذشته رقابت بین اپراتورهای پستی شکل گرفته است هرکدام به نوبه خود توانسته اند یک مشکلی را از مشتری حل کنند و به پلتفرم های آنلاین (خرده فروشی و عمده فروشی) کمک نمایند ولی هنوز خیلی راه در پیش دارند و ضعف هایی در زنجیره تأمین تجارت الکترونیک وجود دارد. ما در زودل به منظور پاسخگویی به نیازهای متنوع مشتریان تمرکز خود را بر روی تنوع بخشیدن خدمات و توسعه محصول با هدف ایجاد ارزش افزوده و مزیت رقابتی هم در حوزه پرداخت و هم در حوزه حمل سفارش ها معطوف نموده ایم.

بسته پیشنهادی زودل برای فعالان اقتصادی چیست و طیف مخاطبین استفاده کننده از این بسته پیشنهادی چه کسانی هستند؟  

زودل بعنوان بستری پیشرو در تجارت آنلاین عمده فروشی با دارابودن بیش از ۲۰ هزار  تولیدکننده و توزیع کننده در بستر آنلاین خود و همچنین خریداران عمده داخلی و خارجی، طی توافق انجام شده با اتاق بازرگانی اصفهان با بیش از ۳۵۰۰ عضو قرار است در یک بخش از خدمات خود با هدف دیجیتال نمودن محصولات کسب و کارهای عضو و ایجاد بستر صادراتی، بخشی از حق عضویت سالانه استفاده از این خدمات را اتاق اصفهان متقبل شده، بخشی را خود شرکت عضو و بخشی هم با تخفیف اعمالی از سمت زودل بتوانند از این خدمات استفاده نمایند.

در بخش دیگری از خدمات زودل که مربوط به عمده فروشی آنلاین در داخل کشور و در حال حاضر مربوط به گروه کالایی های مواد غذایی، محصولات آرایشی، بهداشتی و سلامت می باشد، شرکت های عضو و تأمین کننده این دسته از کالاها از زمان امضای قرارداد و به مدت ۳ بدون پرداخت حق کمیسیون فروش می توانند با استفاده از این بستر آنلاین عمده فروشی، معرفی و فروش محصولات خود را توسعه دهند.

سیاست زودل از ابتدای شروع کار بعنوان یک پلتفرم عمده فروشی صادراتی ایجاد یک محیط امن و مطمئن تجاری برای تمای ذینفعان استفاده کننده از آن بوده است. لذا همواره در جذب شرکت ها حساسیت خاصی داشتیم تا طبق چک لیست داخلی خود شرکت ها را تایید صلاحیت نماییم و در صورت نیاز در مراحل بالاتر از شرکای تجاری مانند شرکت های بازرسی استفاده نمودیم تا بررسی های دقیق تری انجام دهند. در زودل صرفا شرکت های ثبت شده اعم از تولیدکننده یا توزیع کننده یا شرکت های بازرگانی در کنار سایر مدارکی که ما از آنها اخذ می نماییم، می توانند از این بستر آنلاین استفاده نمایند.

Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on print

لینک کوتاه خبر:

http://localhost/parsinews/?p=22370

اخبار مرتبط:

نظر خود را وارد کنید

آدرس ایمیل شما در دسترس عموم قرار نمیگیرد.

  • پربازدیدترین ها
  • تازه ترین ها

پربحث ترین ها