مدیر مجتمع طلای موته با بیان اینکه در ۶ ماه نخست سال جاری ۱۶درصد از برنامه تولید در نظر گرفته شده جلوتر رفته ایم، گفت: در مدت یادشده ۱۶۲ کیلوگرم طلا در این مجتمع تولید شد و این درحالی است که طبق برنامه باید ۱۴۰ کیلوگرم تولید می کردیم. بنابراین، در ۶ ماهه نخست سال جاری ۵۸ درصد برنامه تولید موردنظر برای سال جاری را انجام داده ایم.
علیرضا طالاری درخصوص اندیس های عمده در ناحیه طلادار موته گفت: معادن طلای چاه خاتون، سنجده، دره اشکی، تنگه زر، چشمه گوهر، قرم قرم، چاه باغ، چاه علامه و سه کلپ، از اندیس های عمده این ناحیه هستند.
وی با بیان اینکه هماکنون در حال تولید شمشهای ۲۵۰ ، ۵۰۰ و یک هزارگرمی هستیم، تصریح کرد: ما سیستمهای ذوب و ریختهگری را ارتقا داده ایم و با استفاده از کورههای مخصوص القایی، عملیات ذوب را انجام میدهیم.
وی درباره تعداد پرسنل این معدن افزود: این مجموعه شامل بخش های معدن، کارخانه، آزمایشگاه و اداری است و در مجموع به انضمام پیمانکاران حدود ۲۴۰ نفر پرسنل دارد که با توجه به مجاورت با روستاهای موته، اکثر کارگران و اپراتور دستگاهها از این روستا تامین شده اند.
مدیر مجتمع طلای موته درباره روش های تعیین منشاء طلا افزود: در منطقه موته مقدار طلا در گرانیت ها و متاولکانیت ها در فواصل متفاوت از رگه های طلا قرار دارد. همچنین، در سنگ های آلتره شده در مجاورت بلافصل رگه ها، نمونه هایی از منطقه با روش فعال کردن نوترونی در حد ppb بررسی شد. تعیین مقدار طلا در رگه ها به وسیله X.R.F در حد ppm انجام شده است.
وی افزود: ظرفیت تولیدی معدن با توجه به وضعیت ماشین آلات و ظرفیت کارخانه مقدار ثابت ۷۵ هزار تن در ماه تعیین شده است. با این آهنگ تولید، عمر معدن ۵۳ ماه برآورد می شود. البته، طرح ۱۰ ساله برای چاه خاتون داشته ایم که حدود ۵ سال آن تمام شده است. عملیات تا عمق ۱۹۰ متری انجام می شود و در سال های آینده درنظر داریم ۶۰ متر پایین تر برویم. پله ها هم به صورت ۱۰ متری است.
وی درخصوص اقدامات معدن موته در راستای حفظ محیط زیست گفت: مجتمع موته برای حفظ محیط زیست همواره پیشگام بوده است. برای مثال، ما با پاشیدن محلول از تولید گرد و غبار جلوگیری می کنیم، از نظر انفجار با مواد کم ارزش استفاده می کنیم؛ ضمن اینکه سدهای ما ایزوله و استاندارد است.
طالاری تصریح کرد: در ۴ سال گذشته گلخانه ای با ۱۵ هزار اصله نهال کشت کردیم که پیمانکار ما دانشگاه یزد بود. گونه های خوبی شناسایی شدکه در گلخانه پرورش می دهیم و پس از آن روی سدهای باطله می کاریم. سدهایی که هیچ گونه گیاهی روی آنها رشد نمی کند، ما گونه هایی کاشته ایم که به آب نیاز ندارد و سالی یک تا دو بار آبیاری می خواهد. این روشی است که ما در آینده می توانیم برای بازسازی معادن پوشش سبز ایجاد کنیم.
وی درمورد معدن طلای سنجده خاطرنشان کرد: ذخیره معدن سنجده شامل دو ترکیب اکسید و سولفور است. کارخانه طلای موته برای استحصال سنگ اکسید طراحی شده است؛ ولی قابلیت توسعه برای پذیرفتن سنگ سولفور را هم دارد. ظرفیت کارخانه ۱۵هزار تن در ماه در نظر گرفته شده است که آن هم قابل توسعه است.
مدیر مجتمع طلای موته با اشاره به اینکه در سالهای گذشته شمش تولیدی مجتمع از استاندارد برخوردار نبود، گفت: خوشبختانه، ما نواقص را برطرف کرده و به استاندارد لازم دست پیدا کردیم؛ به طوری که مجتمع طلای موته هماکنون بر اساس دستیابی به استانداردهای لازم، دارای تنها آزمایشگاه در سطح کشور است که از استاندارد ۱۷۰۲۵ ISO برخوردار است ( استاندارد بین المللی ایزو ۱۷۰۲۵ ISO الزامات کلی را برای احراز صلاحیت انجام آزمون ها و یا کالیبراسیون و همچنین نمونه برداری مشخص می سازد).
وی در مورد افزایش قیمت طلا در بازارهای خارجی و داخلی گفت: بر اساس پیشبینیهای انجامشده، قیمت طلا به ۲ هزار دلار بر هر اونس خواهد رسید و نرخ طلا در بازار داخل نیز بر پایه انس جهانی و ارزش دلار تعیین میشود.
طالاری درخصوص تعدیل نیرو در دوره شیوع ویروس کرونا گفت: در طول سال جاری ما به هیچ وجه تعدیل نیرو نداشتیم و حتی ۱۵ نفر نیرو هم جذب کردیم. البته، ۸۰ درصد از نیروهای ما از روستای موته هستند و بقیه از شهرهای اطراف مثل گلپایگان هستند.
وی تصریح کرد: مجتمع موته یکی از بهترین مجتمع ها از نظر امنیت شغلی است و ما با شیوع کرونا همه پروتکل های بهداشتی را رعایت کردیم. علاوه بر آن، در منطقه و بخش هم در راستای عمل به مسئولیت اجتماعی شرکت برای پیش گیری از کرونا پیوسته با سازمان بهداشت همکاری کرده ایم. با این همه، اکنون ۲ نفر از همکاران ما به علت ابتلا به کرونا در قرنطینه به سر می برند.
مدیر مجتمع طلای موته درپاسخ به این سؤال که راه حل تولید طلای خوب در کشور چیست و با توجه به این که استان اصفهان روی کمربند زرین است، و شهرک های طلا در حال احداث است، پیش بینی شما درباره به فعلیت رسیدن پتانسیل های استان چیست، گفت: با کمک ایمیدرو در زمینه فلزات مختلف طرح جامع طلا را تهیه کرده ایم و اکنون زنجیره تامین آن آماده شده است.
وی درخصوص تعداد معادن طلای کشور، موقعیت جغرافیایی آنها و نحوه فعالیت آنها افزود: ما در کشور ۶۰ معدن طلا داریم که ۱۴ عدد از آنها فعال هستند، ۱۰ عدد پروانه بهره برداری دارند و بقیه نیز تنها پروانه اکتشاف دارند. از میان آنها فاریاب و یزد دارای کارخانه فرآوری هستند.
وی افزود: ما ۸/. درصد ذخیره کل طلای جهان را داریم؛ در حالی که ۲/. درصد تولید داریم. پس ذخیره زیاد داریم؛ ولی در رده ششم یا هفتم مصرف جهان هستیم. با این وصف، ۴۳ درصد از مصرف ما با بازسازی طلاهای دست دوم تامین می شود.
طالاری درباره خریداران شمش طلای موته گفت: شمش های طلای ما در بورس عرضه می شود؛ اما مشتریان ما از شهرهای دیگر هستند و همه تاکنون راضی بوده اند؛ زیرا عیار استاندارد ما همانند کشور سویس است و ما اولین مجتمعی هستیم که شمش ۹۹۹ (۲۴عیار) را تولید کرده ایم.
طالاری در پاسخ به این پرسش که شرکت های دانش بنیان چه کمک هایی به شما می توانند بکنند، گفت: ما سالیانه ۵ هزار تن مصرف سیانور داریم. اگر شرکت های دانش بنیان در تولید سیانور و یا مواد جایگزین آن بتوانند به ما کمک کنند، از آنها استقبال می کنیم.
وی افزود: مواد زیادی هستند که می توانند جایگزین سیانور شوند. همچنین اگر این شرکت ها بتوانند در بهبود فرایندها به ما کمک کنند باز هم استقبال می کنیم.
وی درباره خرید مواد معدنی تصریح کرد: در حال حاضر خاک معدنی خریداری نکرده ایم اما در سال های بعد درنظر داریم که مواد معدنی بالای ۲ ppmرا خریداری و فرآوری کنیم. در اطراف معادن دیگری داریم که اکتشافات اولیه بر روی آنها انجام شده و مواد را به اینجا می آورند تا فرآوری شود.
طالاری در پاسخ به این سؤال که آیا صادرات شمش دارید یا نه، گفت: ما در سال ۱۰ تن تولید طلا در کشور داریم؛ اما ۱۴۰ تن مصرف داریم. پس برای صادرات چیزی نمی ماند.
گفتنی است معدن طلای موته در رشته کوههای نسبتاٌ پست واقع در جنوب دلیجان – شمال غربی میمه و شمال شرقی گلپایگان قرار دارد. فاصله مجتمع معدنی موته از روستای موته که در کنار جاده آسفالته گلپایگان قرار دارد، ۸ تا ۱۰ کیلومتر است. از معدن موته، حدود ۴۰۰۰ سال قبل بهره برداری سطحی و محدود میشده است. کاوش های باستان شناسی در منطقه با کشف ابزارهای قدیمی استخراج این حقیقت را اثبات کرده است.
بهره برداری از معدن موته پس از انقلاب آغاز شده است. مساحت معدن موته افزون بر ۲۵ کیلومتر مربع برآورد شده است و در آن در حدود ۲ میلیون تن سنگ طلا خوابیده و لذا در صورت استخراج علمی و تکنولوژیک در هر سال، ۴۰۰ تا ۵۰۰ کیلوگرم طلا محصول خواهد داد.