مهمترین رویدادها و عناوین خبری روز گذشته رسانه ها و نشریات اقتصادی کشور و استان اصفهان به این شرح است:
به فکر گردشگری پساکرونا باشید قبل از آنکه دیر شود
یک کارشناس اقتصاد گردشگری گفت: گردشگری یکی از مهمترین زیرساختهای توسعه اقتصاد شهری و حمایت از رشد پایدار شهر است و باید برای رونق آن در بازه زمانی پساکرونا فکری کنیم، قبل از آنکه دیر شود.
مهدی سوبرانی در گفتوگو با خبرنگار ایمنا، با اشاره به تبعات شیوع بیماری کرونا بر صنعت گردشگری و مشاغل خرد فعال در حوزه این صنعت، اظهار کرد: صنعت گردشگری به عنوان یکی از ارکان اصلی توسعه پایدار اقتصادی و از موارد مورد تاکید در برنامه ششم توسعه، سختترین روزهای خود در طول تاریخ را تجربه میکند و به جرأت میتوان گفت شیوع کرونا عامل مرگ بسیاری از مشاغل خرد فعال در حوزه خدمات این صنعت شده است.
زراعت چوب در ۴۰۰ هکتار از اراضی استان اصفهان اجرا می شود/ ارائه تسهیلات به متقاضیان
مدیر روابط عمومی اداره کل منابع وآبخیزداری استان اصفهان از اجرای طرح زراعت چوب در سطح ۴۰۰ هکتار از اراضی این استان خبر داد و گفت: به متقاضیان طرح زراعت چوب در این استان تسهیلاتی با بازپرداخت بلند مدت ارائه خواهد شد.
عباس قاسمی رامشه در گفت و گو با خبرنگار ایمنا اظهار کرد: با توجه به توقف بهره برداری چوبی از درختان جنگلهای شمال کشور به استناد بند “ف” ماده ۳۸ قانون برنامه ششم توسعه و تکلیف قانونی تبصره ذیل بند سه این قانون مبنی بر توسعه زراعت چوب در طول برنامه ششم به میزان ۷۵۰۰۰ هکتار، به منظور تأمین مواد اولیه سلولزی کشور مقرر شد در سال جاری به میزان ۴۰۰ هکتار زراعت چوب در استان اصفهان اجرا شود.
وی افزود: در راستای تحقق این اهداف اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان اصفهان یک هزار و ۱۰۰ اصله نهال رایگان از گونههای گز شاهی، اکالیپتوس، صنوبر و کبوده که از گونههای با رشد سریع محسوب میشوند به متقاضیانی که تصمیم دارند در اراضی مستثنیات خود نسبت به اجرای طرح زراعت چوب اقدام کنند، تحویل دهد.
قاسمی ادامه داد: همچنین تسهیلات به مبلغ ۷۸ میلیون ریال به ازای هر هکتار با دوره تنفس چهار ساله و باز پرداخت بلند مدت هشت ساله با سود و کارمزد ۱۳ در صد به افرادی که متقاضی اجرای طرح زراعت چوب در اراضی ملی هستند مشروط به تأمین آب مورد نیاز از سوی متقاضیان طرح، پرداخت خواهد شد.
هر روز هفته شاهد عرضه اولیه در بورس خواهیم بود
رئیس سازمان بورس با بیان اینکه درخواستهای افزایش سرمایه شرکت ها، پنج روزه پاسخ داده میشوند، گفت: با ایجاد شرایط فنی به دنبال این هستیم که هر روز هفته، شاهد عرضههای اولیه در بورس باشیم.
به گزارش ایمنا، حسن قالیباف اصل، رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار در جلسه امروز هیأت نمایندگان اتاق بازرگانی تهران گفت: طی سالهای اخیر، طبقه متوسط در کشور کم شده است به این معنا که یا به طبقات بالا رفته و یا عمده آنها به طبقات پایین کوچ کردهاند، بنابراین بازار سرمایه میتواند حضور طبقه پایین را در اقتصاد ایران پررنگ کند.
وی افزود: حضور مردم در بورس منجر به انتفاع اقتصاد کشور و البته خود مردم خواهد شد.
رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار گفت: با ایجاد شرایط فنی به دنبال این هستیم که هر روز هفته، شاهد عرضههای اولیه در بورس باشیم
.
رشد ۴۳ درصدی خرید تضمینی گندم در اصفهان
مدیر کل غله و خدمات بازرگانی استان اصفهان گفت: خرید تضمینی گندم در استان اصفهان با ۴۳ درصد افزایش نسبت به سال گذشته در همین مقطع زمانی به ۱۱۵ هزار تن رسید.
به گزارش ایمنا به نقل از روابط عمومی غله و خدمات بازرگانی استان اصفهان؛ محسن ضیایی، ارزش گندمهای خریداری شده را ۲,۹۰۰ میلیارد ریال اعلام و اظهار کرد: تاکنون حدود ۲,۵۰۰ میلیارد ریال از مطالبات گندم کاران این استان پرداخت شده است.
ضیایی اظهار کرد: در فصل خرید سال جاری از ۹ هزار و ۷۰۰ گندم کار استان مقدار ۱۱۵ هزار تن گندم در قالب ۲۳ هزار و ۷۰۰ محموله به مراکز خرید تضمینی تحویل داده شده است.
مدیر کل غله و خدمات بازرگانی استان اصفهان از کشاورزان این استان خواست گندم تولیدی خود را به ۳۹ مرکز تعاونی روستایی به عنوان مباشر همچنین دو سیلوی دولتی و ۹ کارخانه آردسازی تحویل دهند.
چشمانداز مبهم حمل و نقل دریایی در عصر کرونا
کووید ۱۹ استراتژیهای عرضه و تقاضا را در صنعت حمل و نقل برهم زده است.
به گزارش ایمنا به نقل از مانا، به گفته کارشناسان دریایی این ویروس ناشناخته که دنیا را برهم زده است حاشیهها و چالشهای جدیدی را پیشِ روی تمامی صنایع در جهان به خصوص حمل و نقل دریایی گشوده است.
از زمانیکه گرد وغبار ویروس کرونا از چین به تمامی جهان پراکنده شد چشمانداز اقتصاد کشورهای توسعه یافته و در حال توسعه نیز در هالهای از ابهام بین امیدواری و ناامیدی قرار گرفتهاند که این شرایط از ابتدای سال ۲۰۲۰ تا کنون همچنان مبهم است.
در این میان حملونقل دریایی که عامل اصلی تجارت است شاهد تغییرات انقباضی شدید در ساختار بود که منجر به بحران فعلی شد به گونهای که تأثیر این شرایط بر همۀ بخشهای دریایی و بنادر همچنان سایه افکنده است.
اگرچه کشورهای مختلف ساحلی تمام تلاش خود را به کار گرفتهاند، اما هنوز ناوگان جهانی در جنگ با کرونا نتوانسته به پیروزی کامل برسد.
بندر بزرگ اقیانوسی دیگری در سواحل مکران ایجاد می شود
مدیرعامل سازمان بنادر و دریانوردی با بیان اینکه در حال حاضر بندر اصلی کشور در سواحل مکران، بندر شهیدب هشتی چابهار است، گفت: اینکه قطعا در سواحل مکران به دنبال ایجاد یک بندر بزرگ اقیانوسی دیگر هستیم، زیراسواحل مکران می تواند نقش ویژهای در آینده مبادلات دریایی ایفا کند.
به گزارش ایمنا به نقل از پایگاه خبری وزارت راه و شهرسازی، محمد راستاد در مورد آخرین وضعیت تخلیه و بارگیری کالا در بنادر ایران، اظهار کرد: از ابتدای سال تا کنون نزدیک به ۴۷ میلیون تن انواع کالاهایی است که در بنادر کشور تخلیه و بارگیری شده است.
وی افزود: میزان تردد کشتیهای اقیانوس پیما به بنادر کشور ۳ هزار ۲۵۹ فروند به بنادر کشور بوده است، عمده کالاهای غیرنفتی به کالاهای اساسی اختصاص دارد و هرچند بندر امام خمینی (ره) به عنوان هاب کالاهای اساسی در کشور مطرح است، توانستهایم تا حدودی نیز کالاهای اساسی را از مسیر بنادر شهید رجایی و شهید بهشتی نیز توزیع کنیم.
معرفی شتابدهنده تخصصی در بخش معدن و متالوژی
دنیایاقتصاد : استفاده از ظرفیتهای ساخت داخل و توسعه فناوری، استارتآپها و شرکتهای دانشبنیان در شرایط تحریم، زمینه رشد بخش معدن را فراهم میکند و این امر میتواند بخشی از نیاز کشور را تامین کند. دیروز نخستین شتابدهنده تخصصی در حوزه معدن و متالوژی با حضور معاون علمی و فناوری رئیسجمهوری افتتاح شد تا تامین محصولات و تجهیزات فناورانه شتاب گیرد.
این شتابدهنده در حوزه تخصصی معدن، صنایع معدنی و مواد پیشرفته، فعالیت میکند و تیمهای مستقر در آن، محصولات، تجهیزات و خدمات فناورانه مورد نیاز بخش معدن کشور را تامین میکنند. ۶۰۰ متر مربع فضا در اختیار این شتابدهنده قرار دارد. در حال حاضر شش تیم فناور در آن مستقر هستند و سرمایه ابتدایی شتابدهنده صدرا مبلغ ۱۰ میلیارد ریال در نظر گرفته شده است که پیشبینی میشود برای سرمایهگذاری روی طرحهای فناورانه ارائه شده در آینده به یک هزار میلیارد ریال سرمایه نیاز باشد.
این شتابدهندهها میتوانند مبنایی برای فعالیت استارتآپها و شرکتهای دانشبنیان و فناور حوزه معدن و مواد پیشرفته قرار گیرد.
به گفته معاون علمی و فناوری رئیسجمهوری، چالشهایی که پیش روی واردات آلیاژها و مواد پیشرفته مورد نیاز کشور قرار گرفته است، فرصتی را در اختیار فعالان فناور زیستبوم نوآوری حوزه معدن قرار داده است تا با جهش در بومیسازی نیاز کشور به واردات در این حوزه را کاهش دهند یا حتی قطع کنند.
بانک مرکزی اسامی متخلفان ارزی را منتشر کند
آرمان ملی- امیر داداشی: با پایانیافتن مهلت صادرکنندگان برای عودت ارزهای صادراتی سالهای ۹۷ و ۹۸، مشخص شد که ۲۵۰ نفر همچنان به بخشنامههای بانک مرکزی بیتوجهی نشان دادهاند و ارز صادراتی را به کشور بازنگرداندهاند. با این حال هنوز این بانک و قوه قضائیه اسامی متخلفان را منتشر نکردهاند. این اقدام باعث شده تا بسیاری از تحلیلگران بر این اعتقاد باشند که شرکتهای دولتی و خصولتی سردمدار متخلفان ارزی و صادراتی هستند.

منتظر خارجیها نمیشویم که اگر آنها نیامدند رو به قبله دراز بکشیم
بیژن زنگنه وزیر نفت در آیین امضای قراردادهای طرح نگهداشت و افزایش تولید نفت گفت: من از مشارکت، تعامل و سرمایهگذاری هر کشور و شرکت خارجی جز اسراییل برای توسعه صنعت نفت استقبال میکنم. اما منتظر خارجیها نمیشویم که اگر آنها نیامدند رو به قبله دراز بکشیم. بیگانه، بیگانه است و هر کسی بهدنبال منافع خودش است.
به گزارش ایسنا، وی افزود: خارجی نامحرم است، برادرمان هم اگر باشد به همسر ما نامحرم است. ما برای منافعمان با این شرط نامحرمی با خارجی ارتباط برقرار میکنیم. اگر خارجیها آمدند توسعه تکنولوژی ما تسریع میشود اما اگر نیامدند کار ما متوقف نمیشود. هیچ چیزی ما را متوقف نمیکند.

رقبای انتخاباتی سابق در جلسات سران قوا برای حل مشکلات همافزایی کنند عبور گشایش اقتصادی از مسیر همکاری سه قوه
اقتصاد مدتهاست که به عنوان مهمترین حوزه مورد توجه در ایران شناخته میشود به نحوی که سایر حوزهها نیز نسبت به اقتصاد سنجیده میشوند. در سیاست خارجی، تحریمها اصلیترین موضوع و محور سالهای گذشته بوده است و در حوزه اجتماعی، اغلب آسیبهای اجتماعی به شرایط اقتصادی ارتباط مستقیم دارند و بسیاری از مسائل شهری گرد محور اقتصاد میچرخند. حتی حوزه فرهنگ و هنر نیز همواره یک پا در امور اقتصادی دارند. بیدلیل نیست که امروزه اقتصاد اولویت همه تصمیمگیران و تصمیمسازان کشور شده است و در شرایط خاص آن، نیازمند همگرایی و همراهی بیشتر است.
در دوران دولتهای نهم و دهم، علیرغم شرایط ویژهای مثل بالا رفتن قیمت نفت، به دلایلی از تحریم گرفته تا سیاستهای اشتباه دولت، بحرانهای اقتصادی متعددی شکل گرفت و میراث نامطلوبی در زمینه اقتصاد بر جا ماند. با این حال، ریشه امر در سیاست خارجی و مذاکره برای رفع تحریمها دیده شد. به همین دلیل هم هر چند اقتصاد محور مهم انتخابات ریاست جمهوری ۹۲ بود، اما راه گشایش آن در نگاه اول در عرصه سیاست خارجی دیده میشد. با این حال در کنار روند مذاکره که در نهایت به برجام رسید، رفع اثر برخی اقدامات و تصمیمات مخرب اقتصادی در داخل نیز در نظر گرفته شد. وقوع برجام و اثرگذاری تصمیمهای اقتصادی دولت یازدهم، در نهایت به آثار مثبتی در اقتصاد انجامید و کنترل تورم و مثبت شدن نرخ رشد از جمله این دستاوردها بود. رویکرد انتخابات مجلس دهم هرچند بیشتر مایههای سیاسی و جناحی داشت، اما همچنان بهبود وضعیت اقتصاد بر محور گشایشهای ایجاد شده مورد توجه بود. به همین دلیل هم مباحث اقتصادی همواره از موارد بحث مجلسنشینان بودند. انتخابات دوازدهمین دوره ریاست جمهوری در شرایطی برگزار شد که با توجه به امیدهای ایجاد شده و البته نامگذاری سالهای پشت سر هم به عناوین اقتصادی به ویژه تاکید بر تولید داخلی و نگاه به داخل، باز هم مدیریت اقتصاد در شرایط جدید آن زمان مورد توجه بود. در آن زمان، حسن روحانی، سید ابراهیم رئیسی و محمدباقر قالیباف، روسای امروز هر سه قوه کشور، در مقام رقبای انتخاباتی، تفکرات اقتصادی خود را به میدان بحث گذاشتند و در نهایت این حسن روحانی بود که به اعتبار عملکرد دوره اول ریاست جمهوریاش به پاستور رسید.
با این حال در سه سال گذشته اتفاقات فراوانی افتاده است؛ سید ابراهیم رئیسی به ریاست قوه قضائیه رسید و محمدباقر قالیباف هم از پس انتخابات مجلس یازدهم در اسفند ۹۸، چند ماهی است بر کرسی ریاست مجلس شورای اسلامی نشسته است. از سوی دیگر با خروج آمریکا از برجام، دستاوردهای حاصل برجام از دست رفتند و شرایط اقتصاد از کنترل خارج شد و دوباره روندی نابسامان پیش روی خود دید. مسائل حاصل از شرایط اقتصادی، دیگر تنها چالش دولت و تصمیمهای آن نبود و نیست، بلکه موضوعی است که سایر قوای کشور را هم در بر میگیرد؛ چنان که قوه قضائیه در بحث مقابله با فساد اقتصادی و کنترل سازوکارهای فسادزا در شرایط بحران اقتصاد وارد عمل شده و مجلس هم چه در دوره دهم و چه در دوره یازدهم، اقتصاد را بسیار مورد توجه قرار داده است.
جلسات سران قوا که زمانی به ابتکار خودشان گاه به گاه انجام میشد، بعدتر از سوی رهبر انقلاب اسلامی با عنوان جلسات شورای عالی هماهنگی اقتصادی شکل رسمی گرفت. این جلسه اما معنایی فرامتنی هم دارد. با حضور سه رقیب انتخاباتی پیشین بر سر سه قوه، امروز این شورا میتواند عرصه برآیند تفکرات اقتصادی مختلف در کنار هم باشد تا به بهبود شرایط اقتصادی منجر شود.

سفره خانوار ۵.۴ درصد کوچکتر شد
گروه اقتصادی
رییس مرکز آمار ایران گزارشی درباره آمارهای اشتغال و رشد اقتصادی در سال ۱۳۹۸ ارایه داده که نشان میدهد سفره مردم در سال گذشته، ۵.۴درصد کوچکتر شده است. جواد حسینزادگان، رییس مرکز آمار ایران، در گزارشی تفصیلی اعلام کرد در سال ۱۳۹۸ رشد مصرف نهایی خانوار به قیمت ثابت منفی ۵.۴درصد بوده است. در این گزارش همچنین اشاره شده نرخ بیکاری جمعیت بالای ۱۵ سال نسبت به سال ۱۳۹۷ به میزان ۱.۵درصد کاهش یافته است. در بخش دیگری از این گزارش براساس اطلاعات حسابهای ملی مرکز آمار ایران اشاره شده که نرخ رشد اقتصادی سال ۱۳۹۸ معادل رقم منفی ۷درصد و رشد اقتصادی بدون نفت نیز رقم منفی ۶درصد بوده است.
هر چند مرکز آمار ایران روایت میکند که در سال گذشته، رشد بخش کشاورزی ۳درصد نسبت به سال ۹۷ افزایش یافته اما سقوط ۱۴.۷درصدی ارزش افزوده ناشی از گروه صنایع و معادن ازجمله افت ۳۵درصدی ارزش افزوده برآمده از استخراج نفت و گاز طبیعی تا چه اندازه اقتصاد ایران را در برابر شوکهای بیرونی آسیبپذیر میسازد، بهویژه اینکه تصویری که مرکز آمار ایران از چهره واقعی اقتصاد ایران در سال ۹۸ ارایه میدهد، هنوز آثار و عواقب اقتصادی ناشی از مقابله با ویروس کرونا را محاسبه و اعلام نمیکند. گزارش مرکز آمار از شرایط امروز رشد اقتصادی، بازار کار و حسابهای ملی شامل پنج بخش است. در ابتدا نکات عمومی نظام آمارهای رسمی کشور بیان میشود. در بخش دوم، مفاهیم بازار کار و آخرین نتایج طرح نیروی کار مورد بررسی قرار میگیرد. در ادامه، مشابه همین نکات برای حسابهای ملی و نرخ رشد اقتصادی ارایه میشود. در بخش چهارم پس از بررسی رابطه این دو متغیر، دلایل و نحوه ارتباط این دو متغیر نیز با استفاده از آمارهای موجود به تفصیل مورد بررسی قرار میگیرد و در انتها نتیجهگیری و توصیههای سیاستی ارایه میشود.
روزنامه اطلاعات

روزنامه جوان:

دست مجلس روی ماشه خروج از برجام
سرویس سیاسی جوان آنلاین: اگر امریکا موفق به بازگرداندن تحریمهای شورای امنیت با بهکار انداختن مکانیسم ماشه شود، دیگر اصطلاحاتی شبیه «آخرین میخ بر تابوت برجام» و مانند آن غیرواقعی و لوث است. در آن زمان گویی هرگز برجامی نبوده که بخواهد مرده و در تابوت باشد، زیرا گاهی مرده چیزی هم بی خاصیت نیست!
در این وضعیت اعلام «خروج ایران از برجام» به معنای آن است که پنج سال تحمل ایران و سپردن بازی به اروپا و امریکا باید یک نقطه پایانی هم داشته باشد. هرچند شایستهترین کار ایران در مواجهه با اروپایی که از لاشه برجام پرچم ساخته و آن را در میدان حفظ کرده است، مقابله عین به عین است، یعنی ما نیز مثل اروپا از برجام اسماً خارج نشویم، اما تمامی فعالیتهای قبل از برجام را رسماً از سر بگیریم. درست مثل اروپا! حتی میتوان پس از باقی ماندن اسمی در برجام و بیعملی رسمی نسبت به آن، هر روز بیانیهای صادر و اروپا و امریکا را بابت نقض برجام سرزنش کنیم، درست مثل اروپا! و حتی درست مثل امریکا که به رغم خروج از برجام تلاش دارد مکانیسم ماشه را با تفسیر جدیدی از برجام علیه ایران فعال کند. طرح دوفوریتی نمایندگان مجلس برای خروج از برجام میتواند از سوی جامعه جهانی به شدت جدی گرفته شود و البته برای آنکه پاسخ متقابلی به اروپا باشد، میتوان نام آن را به «طرح بازگشت ایران به برنامه کامل هستهای» تغییر داد و اسمی از نحوست برجام در آن نیاورد.
روزنامهم دنیای اقتصاد:

روزنامه کیهان:
