ضرورت معرفی ابزارهای نوین تامین مالی به فعالان اقتصاد

در دومین جلسه کمیسیون پول و بازار سرمایه اتاق بازرگانی تهران، اهداف و برنامه‌های این کمیسیون برای یک دوره دو ساله مورد بررسی قرار گرفت تا برنامه کاری این کمیسیون و مسائل مهم مورد پیگیری آن مشخص شود.

دومین جلسه کمیسیون بازار و پول و سرمایه اتاق بازرگانی تهران برگزار شد. در این گردهمایی، اعضا توافق کردند که برنامه کمیسیون در دوره آینده به معرفی ابزارهای موجود تامین مالی، ابداع و معرفی ابزارهای جدید و آموزش فعالان اقتصادی برای استفاده از این ابزارهای معطوف شود.

در ابتدای این نشست، رئیس کمیسیون بازار پول و سرمایه اتاق تهران با اشاره به اینکه دومین جلسه این کمیسیون به بررسی برنامه‌ها و راهبردها برای دوره آتی اختصاص دارد از ضرورت توجه بیش از پیش به پتانسیل بازار سرمایه برای تامین مالی بنگاه‌ها سخن گفت و افزود: گزارش‌ها نشان می‌دهد که ۸۷ درصد تامین مالی در سال ۱۴۰۲ از طریق بازار پول انجام گرفته و تامین مالی از بازار سرمایه نیز به‌رغم رشدی که تجربه کرده در حد ۱۳ درصد است.

به گزارش روابط عمومی اتاق تهران، فریال مستوفی ادامه داد: باید تلاش کنیم علاوه بر ابزارهای موجود در کشور، سایر ابزارهای تامین مالی را که در دنیا مورد استفاده قرار می‌گیرد نیز به سیاستگذاران و سرمایه‌گذاران معرفی کنیم.

مستوفی در بخش دیگری از سخنانش با اشاره به موانع سرمایه‌گذاری در ایران به توصیه کارشناسان موسسه بین‌المللی فریزر اشاره کرد و گفت: این کارشناسان به ما توصیه کردند که فعلا به دنبال جذب سرمایه خارجی نباشیم و راه‌حل توسعه سرمایه‌گذاری در ایران را حفظ سرمایه‌های داخلی عنوان کردند. آنها می‌گفتند اگر فرار سرمایه در ایران متوقف شود، خارجی‌ها نیز برای سرمایه‌گذاری در ایران اقدام خواهند کرد.

رئیس کمیسیون بازار پول وسرمایه اتاق تهران به مذاکرات خود با صندوق توسعه ملی اشاره و عنوان کرد که  یکی از موضوعات مورد توافق این بود که چنانچه اتاق تهران پروژه‌هایی را از لحاظ امکان‌پذیری مورد ارزیابی قرار داده به صندوق ارائه کند، تامین مالی این پروژه‌ها از سوی صندوق توسعه ملی ممکن خواهد شد.

بخش خصوصی مبدع ابزارهای تامین مالی باشد

علیرضا کیانی، نایب‌رئیس کمیسیون بازار پول و سرمایه اتاق تهران نیز با اشاره برخی پیش‌بینی‌ها در مورد رشد تولید ناخالص جهانی طی دهه آینده، گفت: برآوردها نشان می‌دهد که به ظرفیت رشد اقتصادی جهان از جانب دو الی سه منطقه شامل هند، اندونزی و احتمالا قاره آفریقا افزوده خواهد شد؛ اما با وجود این، پیش‌بینی‌ها مبتنی بر این است که پتانسیل رشد کمتر از سال‌های قبل باشد. در عین حال این انتظار وجود دارد که نابسامانی‌های امنیتی مانند آنچه میان روسیه و اوکراین رخ داده، سرعت گردش پول در جهان را کاهش دهد.

او در ادامه گفت: به محض وقوع این اتفاقات، سرمایه‌ها به سمت بسترهای امن به حرکت در می‌آید و در عین حال باید توجه داشت سرعت گردش پول نیز کاهش خواهد یافت. بنابراین در یک دهه آینده علاوه بر مسایل زیست محیطی، بنگاه‌ها با مساله سرمایه درگردش نیز مواجه خواهند بود. این پیش‌بینی‌ها حاکی از آن است که شرایط مانند سال‌های گذشته نخواهد بود و ایران که طی سال‌های تحریم، فرصت سرمایه‌گذاری در بخش نفت را از دست داده، طی سال‌های آینده نیز شاهد حرکت سرمایه‌ها به دیگر کشورها خواهد بود.

کیانی در ادامه با اشاره به اینکه بانک مرکزی، اغلب اولین و ساده‌ترین راه برای مدیریت بازار پول انتخاب می‌کند و آن کاهش سرعت گردش پول است، ادامه داد: با توجه به اینکه بانک مرکزی سیاست انقباضی را در بازار پول در پیش گرفته، شاید بهتر باشد که کمیسیون بازار پول و سرمایه اتاق تهران نیز کمتر روی بازار پول تمرکز کرده و بیشتر به راه‌های تامین مالی از بازار سرمایه توجه نشان دهد و ارکان و ابزارهای نوین تامین مالی را معرفی کند که بخش خصوصی به میزان کافی با آن آشنا نیست یا ابزارهایی که به تازگی در دنیا باب شده است را تشریح کند. در واقع نیاز است که بخش‌خصوصی در این بخش مبدع باشد.

او در ادامه بر آموزش فعالان اقتصادی در استفاده از ابزارهای نوین تامین مالی تاکید کرد و گفت: یکی دیگر از روش‌های تسهیل تامین مالی این است که بخش‌ خصوصی را به بخش خصوصی متصل کنیم و پول‌های بخش خصوصی در بخش خصوصی به گردش دربیاید.

بنگاه‌های بزرگ از بازار سرمایه تامین مالی کنند

در ادامه این جلسه، عباس آرگون، عضو هیات رئیسه اتاق تهران نیز دعوت از نمایندگان سازمان بورس و شورای هماهنگی بانک‌های دولتی برای حضور در جلسات کمیسیون پیشنهاد کرد و گفت: ورود به بازار سرمایه به ماندگاری بنگاه‌ها کمک می‌کند. از این رو، ترغیب و کمک به بنگاه‌های بزرگ برای ورود و تامین مالی از بازار سرمایه به ماندگاری آنها در فضای کسب‌وکار نیز می‌انجامد. در عین حال، تامین مالی بنگاه‌های کوچک از بازار سرمایه به راحتی ممکن نیست و آنها باید به سوی بازار پول سوق پیدا کنند.

داود رنگی، عضو این کمیسیون نیز به این نکته اشاره کرد که بنگاه‌ها از تامین مالی مشروع از طریق بازار سرمایه محروم هستند و این مساله به افزایش گستره اقتصاد زیرزمینی دامن می‌زند، او پیشنهاد کرد که تشکل‌ها با ادبیات خود نقدهایشان را به این رویه‌ها بنویسند و به کمیسیون بازار پول ارائه کنند تا از این طریق مورد پیگیری قرار گیرد.

در ادامه این جلسه، سایر حاضران نیز نظرات و پیشنهادات خود را درباره برنامه‌های کمیسیون طی دو سال آینده مطرح کردند؛ یکی از این پیشنهادات توجه به ظرفیت صنعت لیزینگ برای تامین مالی بود که مورد اقبال قرار گرفت.

پس از آن مریم فدایی، معاون امور کمیسیون‌ها و هیات نمایندگان اتاق تهران، ضمن ارائه برنامه‌های پیشنهادی و اهداف کمیسیون بازار پول و سرمایه، به موضوعاتی نظیر ماموریت این کمیسیون، محورهای عملکرد آن، برنامه‌های عملیاتی، فرآیند اجرای برنامه‌ها و اهداف و شاخص‌های کلیدی عملکرد پرداخت و در ادامه مقرر شد که نقطه نظرات و پیشنهادات ارائه شده در تدوین برنامه نهایی برنامه کمیسیون، لحاظ شود.

Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on print

لینک کوتاه خبر:

http://localhost/parsinews/?p=41793

اخبار مرتبط:

  • پربازدیدترین ها
  • تازه ترین ها

پربحث ترین ها