مدیرعامل فکا گفت: فکا با تولید ۲۰۰ تن شیر در روز از دو نژاد جرسی و هولشتاین، از دامپروری های منحصر به فرد ایران است و از دیگر فعالیت های این شرکت دانش بنیان، تولید سالانه ۲ هزار قطعه جنین آزمایشگاهی است که برخی مصرف گله می شوند، برخی در ایران به فروش می روند و بقیه نیز به کشورهای آذربایجان و ارمنستان صادر می شوند.
جمشید جلیل نژاد افزود: این مجموعه در زمینه دامپروری دارای سه واحد پرورش دام است: واحد شماره یک به ظرفیت سه هزار و ۷۰۰ راس دام مولد در مساحت ۱۸ هکتار؛ واحد شماره ۲ به ظرفیت یک هزار و ۸۰۰ راس دام مولد در مساحت ۶ هکتار و واحد پرورش تلیسه به ظرفیت ۳ هزار راس در مساحت ۴ هکتار است.
مدیرعامل فکا خاطرنشان کرد: از ابتدای سال جاری ۴۰۰ راس تلیسه از دانمارک خریداری و وارد کردیم. این نژاد کمتر غذا می خورد، شیر باکیفیت تری می دهد، دوستدار محیط زیست بوده، از عمر اقتصادی طولانی تری برخوردار است و درصد چربی بالاتری دارد. محصولات نژاد جرسی از ماست و شیر و تولید نتاج زیاد چربی طبیعی زیاد، بتاکازوئین و برخوردار است.
جلیل نژاد تصریح کرد: فکا با ۱۰ هزار میلیارد ریال در شهرهای همدان، آذربایجان، زنجان و کرمانشاه نیز سرمایه گذاری کرده و ۴۰۰ رأس به ماکو شهرستان پلدشت منتقل کرده است.
وی افزود: در زمینه زراعت نیز سه سال پیش ۴۰ هکتار باغ اطراف دامداری در دو مزرعه به کشت نهال پسته اختصاص یافته است.
مدیرعامل فکا در پاسخ به این سؤال که آیا کشور ما پتانسیل دارد که صادرات محصولات دامی را جایگزین نفت کند، گفت: بله. قطعا؛ صد درصد این پتانسیل را دارد؛ زیرا نیروهای متخصص و دانش فنی و تخصصی را می توانیم صادر کنیم؛ برای مثال، می توانیم در سال سه میلیارد دلار گاو شیری صادرات داشته باشیم.
وی درخصوص اینکه چگونه می توان به نقطه ایده آل رسید، گفت: با همدلی و همنوایی بین تولیدکننده و حاکمیت می توان به این هدف دست یافت. کمیسیون کشاورزی مجلس ۲۴ عضو دارد و آنها در کمیسیون های دیگر هم عضو هستند. اگر تنها روی کشاورزی متمرکز شوند، خواهند توانست بستر قانونی را بهتر فراهم کنند.
وی درخصوص تعدیل نیرو و رعایت مسایل بهداشتی در دوره کرونا گفت: ما همواره به توسعه فکر می کنیم؛ بنابراین، تعدیل نیرو بنیان برافکن است. هدف هر تولیدی انسان است و نگاه به سلامت انسان ها و نیروها از ضروریات است. اگر چنین نباشد یکسویه است. به همین جهت، ما در همین دوره با رعایت تمام پروتکل های بهداشتی و ارتباط با مراکز بهداشتی، کارمان را به بهترین نحو انجام دادیم.
جلیل نژاد درخصوص چالش های بر سر راه شرکت فکا گفت: چالش مهم قیمت تمام شده نهاده ها و مواد اولیه است که اقلام وارداتی کنجاله، سویا، ذرت و جو است. چالش دوم تامین ارز است و با بررسی مصرف داخل، زمینه صادرات مازاد برای صادرات و ارزآوری فراهم می شود. بنابراین، با توزیع عادلانه ارز با توجه به ظرفیت تولیدی استان ها باید این چالش برطرف شود.
وی درخصوص افق ۱۰ ساله آینده شرکت افزود: اصفهان بزرگترین تولیدکننده شیر و از قطب های کشور است. هر استانی به لحاظ آمایش سرزمین که دارد، پتانسیل رشد را دارد؛ فقط اقلیم نیست؛ نیروی انسانی و مجموعه دیگری هم تاثیرگذار است. باید با نگاه به الگوهای موفق و کسانی که میل به رشد و پویایی دارند و آسیب شناسی، راه و نقشه قابل قبولی را ترسیم کنیم تا در ۱۰ سال آینده چشم انداز روشنی داشته باشیم.
این فعال اقتصادی به کسانی که تصمیم دارند به این حوزه وارد شوند، توصیه کرد: باید درکنار سرمایه، ارکان دیگری نظیر تخصص، مهارت، اعتماد و علاقه نیز در این صنعت مد نظر قرار گیرد. ما همواره واحدهای موفق را بررسی می کنیم؛ باید واحدهای ناموفق را نیز در نظر داشته باشیم.
وی برای ارتباط مخاطبان، از ملاقات حضوری، ایمیل، تلفن، سایت شرکت و کانال های اینستاگرامی و تلگرامی شرکت نام برد.
جلیل نژاد درخصوص ویژگی های فکا افزود: آزمایشگاه تولید جنین و انجام مستمر عملیات انتقال جنین، آزمایشگاه اختصاصی تغذیه و شیر و کارخانه خوراک دام با ظرفیت ۱۵ تن در ساعت و استفاده از واکسن های جدید مانند BVD علیه بیماری های عفونی، از ویژگی های شرکت فکاست.
مدیرعامل فکا در ادامه تصریح کرد: این شرکت دارای گواهینامه مدیریت تضمین کیفیت ISO 9001: 2008 بوده، در شهرک علمی- تحقیقاتی به عنوان شرکت دانش بنیان استقرار دارد. همچنین، اولین صادر کننده تلیسه آبستن، اولین صادرکننده شیر خام و تولیدکننده جنین انواع نژادهای دامی شامل جرسی، آنگوس، سیمنتال، مونت بیلیارد و … است.
وی درخصوص ظرفیت ها و توانمندی های فکا گفت: تولید سالیانه ۶۰ هزار تن شیر، تولید گوساله های حاصل از برداشت تخمک و انتقال جنین سالیانه ۲۵۰ رأس، ظرفیت فروش سالیانه ۲ هزار قطعه جنین منجمد، ظرفیت فروش ۸۰۰ راس تلیسه آبستن، ارائه سالیانه ۱۸۰ راس گوساله نر ممتاز، فروش ۲ هزار و ۵۰۰ راس گوساله نر معمولی و دوبهره گوشتی و شیری، تولید اولین جنین آزمایشگاهی و اولین گوساله شبیه سازی شده در خاورمیانه و تولید انبوه جنین های منجمد با ارزش ژنتیکی بالا، از توانمندی ها و ظرفیت های فکاست.
جلیل نژاد تاکید کرد: شرکت فکا به عنوان اولین و تنها عرضه کننده گوساله نر ممتاز حاصل از جنین های IVF در ایران و خاورمیانه با ظرفیت تولید سالیانه ۳۰۰ گوساله نر ممتاز با ارزش ژنتیکی بالا، گامی ارزشمند در اشاعه ژنتیک برتر و ارتقای ارزش اصلاحی جمعیت دامی کشور برداشته است. همچنین، از دیگر افتخارات این شرکت صادرات گوساله نر ممتاز به کشور های منطقه خاورمیانه است.
انواع دام
مدیرعامل فکا گفت: شرکت فکا با بهره گیری از فضای مناسب، تجهیزات به روز و پرسنل متخصص در امر تولید و عرضه دام های مورد نیاز مشتریان خود اهتمام فراوان دارد. تلیسه های ارائه شده شرکت در طول بیش از دو دهه گذشته با ظرفیت ژنتیکی مناسب بین دامپروری های تازه تاسیس، یکی از بزرگترین توانایی های شرکت در تامین دام های داخل کشور است. استفاده از اسپرم های تعیین جنسیت شده جداسازی این دسته از دام های جوان از دام های بالغ و همچنین استفاده از واکسن های جدید از مزایای تلیسه های شرکت فکاست.
جلیل نژاد تصریح کرد: ارائه بیش از ۲ هزار و ۵۰۰ راس گوساله نر سالم دارای کیفیت مناسب برای پروار و همچنین ظرفیت ژنتیکی مناسب برای مراکز اصلاح نژاد همراستایی با منافع مشتریان از اولویت های فعالیت شرکت است. همچنین، فکا با ارائه سالیانه ۵۰۰تن گوشت قرمز در این بخش توانسته است در راستای تامین بخشی از پروتئین مورد نیاز جامعه گام بردارد.
ورمی کمپوست، محصول ممتاز فکا
مدیرعامل فکا درخصوص تولید کود ارگانیک ورمی کمپوست گفت: کود طبیعی پس از هضم توسط نوعی کرم به کودی سرشار از مواد غذایی طبیعی، بدون بو و عاری از حشرات و عوامل بیماریزا تبدیل می شود. این محصول یکی از شگفتی های طبیعت و کاملا متفاوت با مواد اولیه و محصولی سالم، پاک، بدون بو و سرشار از مواد مغذی برای خاک و گیاه است. این کود با برند پدیده فکا محصولی غنی از مواد معدنی فسفر، پتاسیم، نیتروژن و منبعی سالم و مطمئن برای تولید فراوان میوه و محصولات باغی باکیفیت، گیاهان شاداب آپارتمانی و درختان و فضای سبز مسکونی است. با استفاده از چندین دوره متوالی از ورمی کمپوست در یک زمین بایر می توان آن را به مزرعه ای سبز با خاک زراعی مرغوب تبدیل کرد .
وی درخصوص میزان و نوع بسته بندی این محصول افزود: این کود قابل ارائه در بسته های ۲ کیلویی و ۳۰ کیلویی و فله ای بوده، سالیانه ۵ هزار تن، کود درجه یک و ۴۰ هزار تن کود درجه دو تولید می شود.
گفتنی است شرکت فکا واقع در جنوب شرقی اصفهان، در سال ۱۳۵۳ توسط مرحوم کازرونی تاسیس شده و در سال ۱۳۵۷ به بهره برداری رسیده است. پس از انقلاب سازمان تامین اجتماعی آن را خریداری کرده است.