حمل و نقل(ترابری) همواره به عنوان مهمترین ابزار تجارت شناخته می شود و به همین دلیل در ادبیات اقتصادی به صنعت حمل و نقل مشهور است.صنعتی که بار حامل را از طریق زمین ،آسمان و دریا منتقل می کند و نقش مهمی در اقتصاد هر کشور ایفا می کند.حمل و نقل کالاهای حساس به دما یکی از بخش های مهم صنعت حمل و نقل است که بوسیله کانتیترهای یخچال دار انجام می شود.ایران با وجودی که درکریدور شمال به جنوب نقش مهمی ایفا می کند در صنعت حمل و نقل بویژه حمل بارهای حساس به دما موفقیت های چندانی نداشته است.بر اساس آمار سازمان توسعه تجار،شرکت های حمل ونقل ایرانی با ۳۰۰ کانتینرهای یخچال دار به حمل بارهای حساس به دما مشغول اند که این عدد در برابر میزان تولیدات محصولات کشاورزی و غذایی عدد بسیار ناچیزی است.پایگاه خبری شاخص اقتصاد به بررسی چالش های پیرامون حمل بارهای یخچالی می پردازد.
ضعف ناوگان حمل یخچالی چالش اساسی صادرات محصولات کشاورزی است
محمود بازاری مدیر کل دفتر هماهنگی صادرات محصولات کشاورزی و صنایع تبدیلی سازمان توسعه تجارت ایران معتقد است، ضعف ناوگان حمل یخچالی چالش اساسی صادرات محصولات کشاورزی است.
وی خاطر نشان کرد: در سال جهش تولید و در سالی که به دلیل شرایط مناسب آب و هوایی با افزایش تولید محصولات کشاورزی مواجه هستیم و تامین زیرساختهای لجستیک به ویژه حمل یخچالی برای حفظ کیفیت و سرعت بازار رسانی تولیدات این بخش بسیار ضروری است، متاسفانه به دلیل ضعف ناوگان حمل یخچالی، صادرات محصولات فسادپذیر بخش کشاورزی با مشکلات عدیدهای مواجه است.
وی ادامه داد: این موضوع که طی ماههای اخیر متعدد در جلسات کارشناسی و تصمیمسازی با حضور مسوولان ارشد وزارت صمت و دستگاههای اجرایی ذیربط جمعبندی و به دستگاههای اجرایی ابلاغ و اطلاعرسانی شده، متاسفانه به مرحله عملیاتی نرسیده است و دستگاههای متولی تاکنون گزارشی از برنامهها و اقدامات در دست پیگیری اعلام نکردهاند.
بازاری افزود: بدون تردید استفاده از ظرفیت و توان تولید داخلی در اولویت اول بوده، لیکن به لحاظ الزامات مورد نیاز از جمله تامین منابع مالی و تسهیلات بانکی و نیز تجهیز خطوط تولید و شرایط زمانی فعلی، نتایج آن در دوره شش ماه آینده برای تامین نیاز فوری ناوگان حمل یخچالی محصولات کشاورزی ملموس و عملیاتی نخواهد بود و بایستی راهکار کمک به تولیدکنندگان و صادرکنندگان از محل ورود موقت کانتینر یخچالی اجرایی شود.
کریدور ویژه حمل و نقل کانتینرهای یخچال دار باید تشکیل شود
امید نقیه مسوول کمیته حمل و نقل کمیسیون تجارت اتاق بازرگانی اصفهان در گفتگو با پایگاه خبری شاخص اقتصاد خاطر نشان کرد:تعداد ماشین های یخچال دار و همچنین کانتینرهای ویژه حمل بارهای زیر صفردرجه بسیار اندک است و هزینه حمل و نقل آن 40 درصد بیشتر از سایر کالاهاست.
وی افزود:ایجاد کریدور ویژه حمل و نقل کانتینرهای یخچالی می تواند به شرکت های حمل و نقل برای نظم بخشی به ارسال بارهای یخچالی کمک کند.تجمیع بارهای یخچالی در این این کریدور می تواند شرکت های حمل و نقل را به برنامه ریزی مدون در طول سال برای حمل این بارها یاری رساند.
سرمایه گذاری در کانتینرهای یخچال دار به صرفه نیست
محمد میرانی مدیر شرکت کشتیرانی ساحلداران با اذعان به کمبود کانتینرهای یخچل دار گفت:عمده حمل و نقل کانتینرهای یخچال دار در شش ماه اول سال انجام می شود و در شش ماه دوم به حداقل می رسد و برای شرکت های حمل و نقل صرف نمی کند که در طول 6 ماه از کانتینرهای یخچال دار استفاده کنند و به همین دلیل انگیزه ای برای سرمایه گذاری در این بخش وجود ندارد.
وی پیشنهاد کرد سازمان توسعه تجارت با معرفی 5 مقصد صادراتی ایران و اختصاص یارانه به شرکت های حمل و نقل بین المللی زمینه سرمایه گذاری آنان را در این بخش فراهم تا این شرکت ها انگیزه برای سرمایه گذاری داشته باشند.
میرانی تاکید کرد:استان اصفهان به عنوان یکی از مراکز مهم تولید کننده محصولات کشاورزی و غذایی می تواند کریدور حمل و نقل کانتینرهای یخچالی در کشور قلمداد شود و با راه اندازی کارگو ترمینال اصفهان ،زنجیره حمل و نقل ترکیبی شامل هوایی ،جاده ای ،ریلی و دریایی تکمیل شده است.
توسعه صنعت حمل و نقل بارهای حساس به دما با حمایت دولت و استفاده از ظرفیت هایی مانند قرار گرفتن ایران در کریدور شمال به جنوب و همچنین جاده ابریشم می تواند شرکت های حمل و نقل بین المللی ایرانی را به نقش آفرینی در این صنعت تشویق کند.