مدیرعامل هلدینگ معدنی صنعتی گفت: شرکت باما با بیش از نیم قرن سابقه فعالیت، یکی از تولیدکنندگان کنسانتره سرب و روی در ایران است که تمامی مراحل تولید از اکتشاف و استخراج تا فلوتاسیون و کلسیناسیون را در زمینی به وسعت حدود چهل کیلومتر مربع انجام می دهد. این هلدینگ بزرگترین معدن زیرزمینی و دومین معدن روباز کشور است.
حسن اسلامی قانع در مصاحبه اختصاصی با پایگاه خبری-تحلیلی شاخص اقتصاد افزود: اکتشاف معدن، زمین شناسی و در کل، ۹۰درصد از کارهای سرب و روی از جمله اکتشاف معدن تا تهیه شمش روی و پودر اکسید رویدر شرکت باما انجام می شود و امروز پس از ۷۰ سال هنوز هم درحال اکتشاف هستیم. شایان ذکر است که تمام مواد از معادن زیرزمینی است و آخرین معدن روباز ۳ سال پیش تمام شده و اکنون از زیرِ زمین استحصال می شود.
این فعال اقتصادی گفت: ما جزو اولین کسانی بودیم که به صورت مکانیزه از زیر زمین معدن استحصال نمودیم و برای این کار، ماشین آلات مورد نیاز را وارد ساخته و با تکنولوژی روز دنیا خودمان را مجهز کردیم. پیش از انقلاب برداشت سنتی بوده؛ اما بعد از انقلاب گسترش یافته و از سوئد کارخانه خریداری شده است.
وی درخصوص تعداد نیروهای این شرکت تصریح کرد: در این هلدینگ جمعا ۱۰۳۰ نفر مشغول کار و فعالیت هستند: در شرکت باما ۲۸۰ نفر، در ذوب روی ۲۰۰ نفر، در شاهین روی ۵۰ نفر و پیمانکاران هم ۵۰۰ نفر هستند.
وی خاطرنشان کرد: این شرکت در ابتدا دولتی اداره می شده و دهه ۸۰ به بخش خصوصی واگذار شده و سرانجام نیز وارد بورس شده است.
کنسانتره سرب و روی به صورت خام به کشورهای دیگر صادر می شود
اسلامی قانع با بیان این مطلب که روش فرآوری ما در دنیا در سطح قابل قبول است؛ اما به خاطر تحریم ها فراتر از این نمی توانیم برویم، افزود: عیار معدن سرب و روی پایین است. ما سه خط فرآوری داریم: اول آن را به کنسانتره سرب و روی تبدیل و به کشورهای دیگر صادر می کنیم. بخشی هم در شرکت ذوب روی به شمش تبدیل می شود. البته، طرح هایی داریم که برای تکمیل فرایند کار و جلوگیری از خام فروشی، سرب و روی را به محصول نهایی و بالاتر تبدیل کنیم.
وی درباره ذخیره معدن گفت: تاکنون ۳۰ هزار متر حفاری اکتشافی انجام داده ایم و اکنون ۱۰ میلیون تن ذخیره اکتشافی قطعی داریم و همچنان در عمق ۴۰۰ متری مشغول فعالیت هستیم. بیشتر مواد عیار پایین دارند و فرآوری بیشتری برای استحصال نیاز داریم. سیاست ما در باما این است که ۲ تا ۳ سال به اکتشاف می پردازیم تا شرکت بماند.
اسلامی قانع در پاسخ به این سؤال که آیا فرآوری نوین در کشور برای استحصال وجود دارد یا خیر، گفت: خوشبختانه ما مرکز تحقیق و توسعه قدرتمندی داریم. سه نفر نیرو با مدرک دکترای فرآوری، دنبال این هستند که استحصال کم عیارتر را به صورت اقتصادی وارد چرخه کنیم و تاکنون دو ثبت اختراع داشته ایم.
وی افزود: ما برای نخستین بار در ایران سلول های استوانه ای را ساختیم و ثبت اختراع کردیم. یکی از خطوط از صفر تا ۱۰۰ توسط نیروهای خودمان راه اندازی شده است و الان در سطح کشور درحال توسعه آن هستیم. نیروهای ما یک خط ۱۲۰۰ تنی را ظرف ۶ ماه ساختند و نصب کردند.
چالش های پیش روی باما
وی درپاسخ به این پرسش که باتوجه به اینکه باما به عنوان فعال در حوزه سرب و روی در کشور مطرح است و بزرگترین معدن زیرزمینی کشور و دومین معدن روباز کشور است، چه پتانسیل های دیگری می تواند به سرب و روی کشور اضافه کند و آیا مشکلاتی سر راه شرکت هست که باید تسهیل شود، گفت: باما یک شرکت صادراتی است و ارز حاصل از صادراتش را همیشه به سرعت وارد کرده است.
اسلامی قانع خاطر نشان کرد: این شرکت در اصفهان پنجره معدنکاری ایران است و خیلی از کارها ابتدا در باما آغاز می شود؛ بنابراین، توقع داریم قوانین پابرجا باشد و برای ما مشکلات حاشیه ای درست نکنند و ما را با مسائل اداری درگیر نکنند.
وی تاکید کرد: متاسفانه در اصفهان ما را آلاینده حساب می کنند. اصفهان جزو مناطقی است که غنی است. چیزی که آلایندگی ایجاد می کند، عناصر آزاد است که ما آنها را نداریم. از طرف دیگر، ما اکنون هیچ نیازی به آب نداریم، آب را سیرکوله می کنیم و از بازگشت آن به منابع زیرزمینی جلوگیری می کنیم. هزینه زیادی برای این کار پرداخت کردیم و کارهای دانشگاهی روی آن انجام شد. پس هیچ دغدغه ای نباید وجود داشته باشد.
وی تصریح کرد: با توجه به اینکه ما به شهر نزدیک هستیم، محیط زیست ما را کاملا پایش می کند و پیوسته مراقب ما هستند. بنابراین خواهش ما این است که با عکس و فیلم و سایر موارد، ادارات را برضد ما تحریک نکنند. ما در راستای مسئولیت اجتماعی شرکت در محیط زیست سرمایه گذاری کرده ایم؛ اما فشارهای مردمی بسیار است. پس باید به ما کمک شود تا بر این جو غلبه کنیم؛ زیرا معادن اشتغالزا هستند.
مدیرعامل باما در خصوص تعداد شرکت های زیرمجموعه این هلدینگ تصریح کرد: تعداد شرکت های زیرمجموعه باما، نخلک، فیض آباد در نزدیکی شهرضا و اردستان هستند که هم اکنون مشغول کار هستند.
وی در این خصوص که آیا حاضر به مشارکت با دیگران هستید یا خیر گفت: از هر پیشنهادی استقبال می کنیم و در هر سه حوزه اکتشاف، استخراج و فرآوری حاضر به مشارکت و همکاری هستیم؛ اما استخراج را به پیمانکار می سپاریم و تنها نظارت می کنیم.
وی تاکید کرد: ما در بورس جزو پنج شرکت برتر هستیم که دارای شفافیت هستند. همه معادن؛ بخصوص معادن جدید با سازمان های دولتی مشکل دارند؛ با آنکه عوارض خود را می پردازند.
بیشتر کنسانتره «باما» به چین صادر می شود
وی درخصوص صادرات کنسانتره افزود: ما به شدت دنبال توسعه هستیم و بیشتر کنسانتره را به چین صادر می کنیم. در سال های گذشته به اروپا، آسیا و آفریقا هم صادرات داشتیم؛ اما اکنون به خاطر تحریم ها فقط به چین صادرات داریم. ما مدت هاست در دنیا مشتریان خودمان را داریم و تمایل به فروش در این منطقه نداریم. صادرات معاف از مالیات است؛ اما در داخل باید مالیات بدهیم. برخی اوقات ما محصولاتمان را یک ساله یا دو ساله پیش فروش کرده ایم و به طور کلی، ۸۰ درصد از کنسانتره ما صادر می شود.
اسلامی قانع درخصوص عوارض صادرات گفت: کنسانتره ماده خام حساب نمی شود؛ اما دوسال است که صمت آن را ماده خام حساب می کند و از ما ۱۲ درصد عوارض می گیرد. از این رو، ما به دنبال این هستیم که شمش سرب و روی را در ایران با سرمایه گذاری انجام دهیم؛ اما در این محدوده نمی توانیم و یا باید خارج از استان برویم یا از شهر دور شویم.
وی درخصوص مصرف سرب و روی در ایران افزود: صنایع ایران روی مصرف می کنند؛ برای مثال، فولاد مبارکه شمش روی را برای آهن گالوانیزه استفاده می کند. سرب هم که در صنایع باتری سازی و نظامی مصرف دارد؛ اما چون کارخانه اش آلاینده بوده، دنبال تاسیس آن نرفته اند؛ بنابراین، ما با شرکت های دیگر دنبال این هستیم که کارخانه شمش سرب را نیز راه اندازی کنیم.
وی درباره ماشین آلات هلدینگ باما افزود: ماشین های معدنکاری زیرزمینی را از فرصت پس از رفع تحریم ها استفاده کردیم و از آلمان با قیمت مناسب خریدیم و چند دستگاه حفاری هم از لهستان خریداری کردیم.
وی در پاسخ به این سؤال که استراتژی شرکت برای افزایش سرمایه چیست، گفت: امسال در مجمع، افزایش سرمایه از اندوخته تا ۹۰۰ درصد تصویب شد و نکته دوم، تجدید ارزیابی بود که افزایش سرمایه داشته ایم و تا پایان سال عملی می شود.
گفتنی است منطقه اصلی فعالیت «شرکت باما » در رشته کوه ایرانکوه و بر روی ذخایر سرب و روی این منطقه متمرکز است که در ۲۰ کیلومتری جنوب غربی اصفهان واقع شده است.